Home | Montenegró | Turizmus | Természet | Kultúra | Szálláshelyek | Kereső | Oldaltérkép

Cstrtk, 2024 prilis 18. 06:16

Szkadári tó

pelikan.jpg

Európában az utolsó élőhelye a Pelikánoknak, a legnagyobb madár rezervátum Európában, az egyik legnagyobb édesvízi mocsár a Mediterránon, a legnagyobb tó a Balkánon, a legnagyobb természeti és történelmi atrakció Montenegróban. Mindezen legek tulajdonosa a Szkadári tó. A Szkadári tó mint a madarak jelentős élőhelye 1996-ban bekerült arra a Világ mocsarai listájára mely nemzetközileg igen elismert. A madárvilág szerelmesei itt teljesen tudnak a hobbijuknak élni, 270 fajta madár fészkel a Szkadári tavon, legtöbbjük védettnek számít. A védettség jele a pelikán. A tóban él 40 fajta hal, érdekes,hogy jelen vannak a tengeri halak is. Halászok és vadászok kedvelt helye a tó a vadász szezonban. A völgyben található 20 monostor komplexum, mely mutatja, hogy a térség igen fontos volt volt a montenegrói emberek életében.

skadar-Anas_crecca.jpgskadar-gnezdo-kormoran.jpgskadar-Bucephala_clangula.jpg

A tó a zeti szkadári völgyben helyezkedik el 7 kilométerre a tengerparttól. Két harmada a tónak Montenegróé, egy harmada pedig Albániáné. A vízterület mennyisége függ a víz állástól, 370 – 530 km2. A montenegrói rész 40000 m2, nemzeti parknak lett nyilvánítva. A tó egyes részei a tengerszint alatt találhatóak,ezekből a helyekből van vagy 30 darab, „ szemnek” nevezték el őket. A legmélyebb szem a Radus, mélysége 60 méter. A tó átlagos mélysége 6 méter. Vitorlázás közben gyönyörködhetünk a szépséges partokban, szigetekben,félszigetekben. A partjait mocsaras, sűrű növényzet szövi át. Megtalálható a sárga és a fehér gesztenyefa is. A déli fele köves, itt vad gesztenye fák vannak.

ekomapa_velika.jpg

SZIGETEK
A sok sziget érdekes lehet szćmunkra a madár paradicsomról de a kulturális – történelmi emlékeiről is, mely mutatja a vidék fontosságát.

Vranjina sziget
Festői szépségű halász falu.Itt található a Sv. Nikola monostor, melyet Nikola atya épített saját kezűleg. Nikola király leányainak a kedvenc nyaralóhelye volt, az épületet lerombolták.

Grmozur sziget
A szigetet „ Montenegrói Alkatraz”-nak is hívják. Itt található maradványai a régi török erődnek.Nikola király ide záratta be a politikai foglyokat, kizárólag azokat akik nem tudtak úszni.

Starčev sziget
Starčev szigeten található egy rekonstruált templom a XIV. századból, és egy temető ahová az első ciril betűs könyv atyját temették, a podgoricai Vukovićot.

skadarsko123_v.jpgskadarsko-tavirozsa.jpgskadar-rozafa2.jpg

Galambok szigete
A legnagyobb költőhelye az ezüst színű galamboknak Montenegróban. Kuriózumnak számít, hogy tengeri madarak is költenek a szigeten. A madarakat legjobban csónakból figyelhetjük meg, a fészkek, a madarak, a tojások védettek, nem szabad bántani őket.

Sirályok szigete
Negyed óra hajózásra délnyugat irányban a galamb szigettől, megérkezünk a sirályok szigetére. A sziget úgy ismert, mint Omerova gorica. A babérlevél fák közé fészkeltek a madarak, mintegy 40 család szürke madár, a hetvenes években az egyik legnagyobb költőhelynek számított. Az utóbbi években csatlakoztak hozzájuk fehér sirályok is. A madarak és a tojások is védettek.

A szigetek körbejárását legjobb ha a Murići strandon fejezzük be. Ez az egyetlen homokos strand a tó körül, melynek szépsége vetekszik a leszebb adriai strandokéval. A strandon van étterem, bérelhetünk csónakot is. Ha nem szeretjük a hosszú hajó utat, érkezhetünk ide a szárazföld felől is.

Rijeka Crnojevića

A Rijeka Crnojevića falu egy kicsi festői halász falu, mely a középkorban fontos kereskedelmi központ volt. A montenegrói fejedelmek itt pihentek a kellemes klíma miatt, itt nyomtatták az első ciril betűs könyvet. A Balkán háborúk előtt a térségben rengeteg manufaktúra kézműves műhely üzemelt. Itt nyitották az első gyógyszertárat Montenegróban és az első fegyvergyártó üzemet. A „ Marica „ üzemben ékszereket készítettek halcsontból.

skadar_rijeka.jpgskadar_rijeka2.jpgskadar-old.jpg
Google
 
Web www.montenegro-info.hu


Home | Montenegró | Turizmus | Természet | Kultúra | Szálláshelyek | Kereső | Oldaltérkép
E-mail: webmaster@montenegro-info.hu
Copyright © 2006-2014 MonteNegro-Info Team