Home | Montenegró | Turizmus | Természet | Kultúra | Szálláshelyek | Kereső | Oldaltérkép

Vasárnap, 2024 Március 3. 01:08


Hasznos tanácsok montenegrói nyaraláshoz

Csodákat nem tehetünk, de egy pár tapasztalatot megosztanánk Önökkel montenegrói nyaralásuk előtt, mire érdemes vagy kell odafigyelni.

Nyaralás előtt

herceg-novi-bynight.jpg

Montenegróban a hivatalos pénznem az Euró, így ezt kell gyűjtögetni. Egyre több helyen (benzinkutak, bevásárló központok) lehet fizetni kártyával is, valamint több pénzkiadó automata is van, ezért érdemes a kártyát is elvinni. 
Ha előre lefoglaljuk a helyet, nyugodtan vághatunk neki az útnak, a lefoglalt szállás biztosan vár bennünket. Az ottaniak ebből élnek, így nem jellemző, hogy leérkezésünkkor hoppon maradunk.

El lehet indulni előre lefoglalt szállás nélkül is. Még soha nem töltöttünk el 1-2 óránál több időt leérkezéskor szálláskereséssel, és megtaláltuk az ideálisat. Talán még olcsóbban is találhatunk szállást mint előre lefoglalva, mert akinek pl. főszezonban még nincs kiadva a szobája vagy az apartmanja, elég nagy kedvezményt ad, csak hogy kiadja. De a tudatunkban az egész előkészületi szakaszban ott motoszkál majd a kisördög....hol fogunk megszállni. Akármilyen autóval vágunk neki az útnak, érdemes átnézetni kedvenc szervizünkben. Ilyen megterhelésnek egész évben nincs kitéve járművünk, kezdve a fékektől a nagy melegig. Legyen nemzetközi zöldkártyája az autónak, ez az első amelyet a lenti rendőrök kérhetnek. Az útvonalat mindenki előre válassza ki és ellenőrizze le.
Aki vonattal utazik a szabadkai vasútállomásról, előre vegye meg a jegyet.

Kössünk biztosítást mindenkire, és ne csak a nyaralási de az utazási napokra is. Egy 4 tagú család biztosítása 2 hétre már tizenpár ezer Forinttól megvan. Aki nem utazik külföldre rendszeresen, az útlevelét is nézze meg, meddig érvényes.

Érdemes összeállítani egy kisebb gyógyszer csomagot a következőkkel, főleg ha gyerekekkel utazunk: láz és fájdalomcsillapító, hányás, hasmenés csillapító, sebhintőpor, ragtapasz, kötszer, szemcsepp, kálcium pezsgőtabletta ( allergia, medúza, tengerifű csípésre ), Fenistil kenőcs, stb. Ha szedünk gyógyszert azt is feltétlenül vigyük magunkkal.

törölköző.jpg

Ne feledkezzünk meg a napvédelemről sem, gyermekek és világos bőrűek számára minél magasabb faktorszám a javasolt, min. 30 as, ha már van alapszínünk lehet alacsonyabb faktorszámú is. A naptejek feltétlenül vízállóak legyenek, mert egyébként lemosódik a vízben és akkor nem ért semmit sem.
Igyunk elég folyadékot, de csak palackozott vizet igyunk, ez nagyon fontos! Gyümölcsöt,zöldséget alaposan mossuk meg, kellemetlen perceket és napokat okozhatnak a fertőzések.

Végül, utazás előtt a pakolás: Mikor mindent összepakoltunk, felét vegyük ki, így felesleges dolgokat nem viszünk magunkkal, és még hely is marad. Különben ugyanezeket a dolgokat két hét múlva érintetlenül úgyis kiszedjük a csomagok aljáról. Ha mégis otthon hagytunk volna valamilyen nélkülözhetetlennek tűnő dolgot, akkor sem kell pánikba esni, lehet, hogy divatosabb az a bikini amit a parton árulnak, mind amit otthon vettünk.

Amit ne hagyjunk otthon az a fényképezőgép vagy a kamera. Sok dolga lesz lenn.

Nincs értelme élelmiszerrel megpakolni a kocsit, a montenegrói tengerparton mindent lehet kapni az üzletekben és minden olcsóbb! Nem beszélve arról, hogy a melegben a hosszú úton romlásnak is indulhat az élelmiszer és a kukában végzi úgy is.

Gyerekszemmel

Ha zenét akarsz hallgatni útközben, akkor nefelejtsd el elrakni a cd-ket, az elemeket (ha töltősek akkor hozzá az elemtöltőt), és azt amivel hallgatni akarod. A mobilod se felejtsd otthon, és a game boy-t is jól teszed ha elviszed (ha van). És zsebpénzednek is jó hasznát veszed majd, mert ott aztán a bazársorokon lesz mit vásárolnotok.

Az utazás során                                                                        következő >>>

A nyaralás alatt                                                                      


Google
 
Web www.montenegro-info.hu


Home | Montenegró | Turizmus | Természet | Kultúra | Szálláshelyek | Kereső | Oldaltérkép
E-mail: webmaster@montenegro-info.hu
Copyright © 2006-2014 MonteNegro-Info Team